Şu an internet üzerinde on milyonlarca web sitesinin altyapısı WordPress üzerine kurulu. Yapabildiği şeylerin bir sınırı olmadığı bu sistemin en büyük sorunu maalesef hız. Birçok WordPress site sahibinin muzdarip olduğu bu sorun yüzünden günlerce, hatta aylarca emek verdiğimiz sitelerimiz sürekli ziyaretçi kaybetmekte.
Google ve Uzmanlara göre web siteniz 3 saniye üstünde açılıyorsa ziyaretçi sitenize bakmadan, site yüklenmeden çıkıyor. Fakat endişelenmeyin! WordPress hızlandırma yazımızla birlikte artık kullanıcılar sizin sitenize hızlıca giriş sağlayabilecekler.
WordPress Sitenizin Yavaşlığına Etki Eden Faktörler!
Yüksek Performanslı Hosting Alın!

WordPress hızlandırma sorunlarının en başındaki faktör hosting gelir. Eğer hosting paylaşımlı ise bu sitenizin barındırıldığı sunucuda ortak kaynak kullanımı olduğunu göstermektedir. Sunucunuzda PHP taraflı sorunlar olabilir tema veya eklentilerden dolayı gereksiz MySQL sorgu sebebiyle yüksek CPU (işlemci)kullanımı oluşabilir. WordPress site hızlandırma yolunda amacımıza etki etmektedir.
[geo-post id=”1937″ label=”Önerilen Yazı”]
Sitenizi yüksek güvenlikli ve yüksek performanslı bir sunucuda barındırmak, hızlı yüklenen bir siteye sahip olmak için gerekli önemli adımlardan birisidir.
Hızlı ve SEO Uyumlu Temaları Kullanın!

WordPress site hızlandırmada temalarımızda dikkat etmemiz gereken hususlar kullanıcı deneyimi, hız ve SEO uyumlu olursa çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Bazı temalar ise tam tersi ağır ve sunucuyu yorarak çalışabilmektedir. Çünkü CSS, JS, PHP kodlama kısımları temiz yani saf yazılmamış olabilir. Sitenizin kaynak kodlarını tetiklendiği kod karmaşasına yol açacak ve siteniz geç açılacaktır.
Bunu söyledikten sonra, size tavsiyem hafif ve hızlı yüklenen bir tema seçip istediğiniz gibi özelleştirmeniz. Tasarım üzerinde nasıl çalışılacağını öğrenmek için deneyerek zaman ayırın. YouTube’da, sıfırdan güzel, tamamen işlevsel ve optimize edilmiş bir web sitesini nasıl oluşturacağınız konusunda size adım adım rehberlik edecek yüzlerce, hatta binlerce eğitim var.
[geo-post id=”1824″ label=”Önerilen Yazı”]
Sizler için seçtiğim hızlı ve kullanışlı bazı temalar aşşağıda verilmiştir, sizde başka temalar bulup yorum kısmında belirtebilirsiniz bende eklemeler yapabilirim 🙂 .
- Jannah
- Avada
- Impreza
- Pixwell
- Breek
- Reco
Fazla Kaynak (CPU) Tüketen Eklentilerden (Plugin) Uzak Durun!

Bazı eklentiler fazla kaynak tüketimi ve sorgu yapabiliyor. Gereksiz olan eklentileri kaldırmak site hızı bakımından daha yararlı olucaktır. Mesela X eklentisi boş yere arkaplanda lisans doğrulaması yapıyor yada güncelleme denetimi yapıyor bu sorun da sitenizin yavaşlatmasına yol açabilir eklenti sorunlarından biridir.
Çoğu kişi genellikle eklentilerin işlevleri ve özellikleri ile ilgilenirler ve belirli eklentilerin performans üzerindeki etkisini veya bu eklentiyi çok daha hafif bir alternatifle değiştirip değiştiremeyeceklerini değerlendirmek için zaman ayırmazlar.
WordPress Hızlandırma Nasıl Yapılır?
WordPress HTML / CSS / JavaScript Küçültme Yapın!

Site hızında önemli bir yere sahip olan kod yapısı, saf olarak yazılırsa çok fazla döngü olmamak kaydıyla sitenizin hızlı açılmasını sağlayacaktır. Ama kod yapısı kötü yazılmışsa WP Rocket ile kolayca HTML, CSS, JS kolayca küçültebilirsiniz.
Sitenizi Prefetch DNS İle Hızlıca Çözümleyerek Getirin!

DNS İsteklerini Önceden Getirme seçeneği WP Rocket eklentisi içinde mevcuttur. Sitenizi daha hızlı şekilde çözümleyerek sizin sitenizin okurlarına yazılarınızı bekletmeden hızlı bir şekilde sitenize girmesini sağlıyacaksınız. Bu özellik hızlandırma konusunda mutlaka faydalı olucaktır.
//platform.twitter.com
//ajax.googleapis.com
//s3.amazonaws.com
//connect.facebook.net
//netdna.bootstrapcdn.com
//maxcdn.bootstrapcdn.com
//cdnjs.cloudflare.com
//www.google-analytics.com
//www.googletagmanager.com
//maps.google.com
//fonts.googleapis.com
Prebuild (Önbellekleme) Yapın!

Sitenizin tüm sayfalarını önceden oluşturup önbelleğe alarak gelen kullanıcıya daha hızlı bir site deneyimi yaşatıyor. Bu özelliği açmanızı tavsiye ederim. Sitenizin çok sayfası olabilir tüm sayfaları önbelleklemesi biraz zaman alabilir onun için beklemeniz gerekecektir biraz. Önbellekleme hızı sitenizin hosting ya da sunucusuna bağlı olarak hız değişkenlik göstericektir. Her yeni yazı veya güncellemede yeniden önbelleği temizleyerek güncellenmesini mutlaka sağlayın.
GZİP İle Sitenizin Kaynaklarını Sıkıştırın!

Gzip kullanarak sitenizi sıkıştırarak daha hızlı açılmasını sağlamak için kolay ama etkili yöntemlerden biridir. Bunu Cpanelden veya Hosting sağlayacınıza söyleyerek açabilirsiniz.
Cpanelden ise şu şekilde .Htaccess dosyasını açarak aşşağıdaki kodların eklemesini sağlayarak etkinleştirebilirsiniz.
<IfModule mod_deflate.c> AddOutputFilterByType DEFLATE text/html AddOutputFilterByType DEFLATE text/css AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype # For Older Browsers Which Can't Handle Compression BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html </IfModule>
CDN İle Sitenize Ulaşılabilirliğini Ve Hızınızı Artırın!

Günümüzde İçerik Dağıtım Ağı (CDN) hizmeti kurmak neredeyse bazılarımız için zorunlu hale geliyor. Barındırma yani hosting sağlayıcınızın sunucuları hedef kitlenizle aynı coğrafi bölgede veya bölgede yer almadığı sürece bu durumda, bir CDN’ye gerek yoktur, ancak yine de her zaman kendiniz deneyebilir ve sitenizin hızını test edebilirsiniz.
Cloudflare , çoğu durumda fazlasıyla yeterli olan ücretsiz bir plan sunuyor ve eğer yoksa ve bunun için küçük bir bütçeniz varsa, BunnyCDN veya Amazon Cloudfront’u şiddetle tavsiye ederim .
Amazon CloudFront, piyasadaki en iyi CDN sağlayıcılarından biri olarak hızla liderliğini garantilemeye gidiyor. Sadece genel performansla ilgili değil, aynı zamanda maliyetiyle ilgili de.
Bu cephede, BunnyCDN ile çok benzer bir fiyatlandırma yapısına sahiptir ve bu “kullandıkça öde” politikası sayesinde, aylık sabit ücret yerine yalnızca aktardığınız veriler için faturalandırılırsınız.
Ve şu anda, BunnyCDN’yi ÜCRETSİZ olarak 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz!
Resimlerinizi Optimize Etmeyi, Sıkıştırmayı Deneyin!

Görüntü optimizasyonu için sizin için sırasıyla izlemeniz gereken yol hazırladım.
1) Görseli sıkıştırarak işe başlayın. İlla ki eklentiye gerek yok. Picdiet gibi sitelerden sıkıştırabilirsiniz.
2) Bunları Webp veya SVG formatına dönüştür ve görsel boyutlarının azaldığını görüceksiniz ve daha hızlı açılıcaktır.
3) Uygun şekilde temanıza göre boyutlandırın. Böylelikle fazladan resimleriniz kocaman gözükmez ve buda düşük boyutları nedeniyle sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayacaktır.
4) Genişliği(width=”x”) ve yüksekliği(height=”x”) HTML’ye eklediğinizden emin olun. (CLS’ye yardımcı olacaktır)
5) Bunları CDN ile kullanıcılarınıza sunarsanız daha güzel bir verim alırsınız.
Litespeed | Redis | Memcached | Nginx Altyapılarını Kullanın!

Litespeed, WordPress optimize etmek için web sunucusu altyapısıdr. Redis ve Memcached ile birlikte hosting ya da Nginx de kullanabilirsiniz. Sunucu firması tarafından optimize edilerek güzel verim alabilirsiniz. Çoğu eklenti Litespeed, Redis ve Memcached, Nginx yararlanarak hızınıza hız katıcaktır. Sunucu-Hosting almadan önce mutlaka bunları sormanızda fayda var bazılarında bulunmayabiliyor bunlar. Hepsi olmayacaktır ama en azından Litespeed ya da Nginx olması siteniz için WordPress hızlandırma konusunda faydalı ve verimli olucaktır.
WordPress Hızlandırma Sonrası Hızınızı Test Edin!

Google PageSpeed Insights

Google’ın geliştirmiş olduğu PageSpeed Insights, herhangi bir web sitesinde en iyi performansın belirlenmesine yardımcı olan, bir web sayfasının optimizasyonları hakkında öneriler sunan ve bir web sitesinin nasıl daha hızlı yapılacağına ilişkin genel fikirler sunan çevrimiçi bir araçtır.
*Wordpress hızlandırma konusunda test için sıkça kullanılır.
GTmetrix

GTMetrix, sitemizin performansı hakkında ayrıntılı raporlar almak için gittikçe daha çok kullandığımız araçlardan biridir. Google PageSpeed ve YSlow kullanarak sayfanızın hız performansını analiz eden ücretsiz bir araçtır. GTMetrix daha sonra sayfalarınız için puanlar oluşturur ve bunları nasıl düzelteceğiniz konusunda öneriler sunar.
Pingdom

Pingdom, web siteleriniz, uygulamalarınız ve sunucularınız için küresel bir performans ve kullanılabilirlik izleme çözümüdür. Web sitenizin her zaman kullanılabilir olmasını sağlar, ancak Pingdom yalnızca açılış süresi izleme yapmıyor, ayrıca sayfanızın yük performansını izleyebilir, en önemli site etkileşimlerinizin sorunsuz çalıştığından emin olabilir ve gerçek ziyaretçilerinizin nasıl bir deneyim yaşadığını görebilirsiniz.
[…] WordPress için OpenLiteSpeed ve LSCache ile uyumlu. LSCache kullanarak gözle görülebilir düzeyde bir performans artışı yaşayın. […]
Bence çok güzel ve zorlu bir konuya değinmişsiniz. Ve anlatım tarzınız, konunun anlatım biçimi çok iyi ve bu adımları uyularak iyi sonuçlar elde ettim. Sağol admin
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli